Warsztaty „WARZY-wa” były jednym z sześciu warsztatów przeprowadzonych w ramach IV Konferencji Naukowo-Warsztatowej “Hortiterapia jako element wspomagający leczenie tradycyjne”, która odbyła się na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu w dniu 20 sierpnia 2019 roku.
W roli głównej warsztatów, przeprowadzonych przez prof. dr hab. Annę Golcz i dr inż. Jolantę Lisiecką, wystąpiły nietuzinkowe rośliny czyli warzywa. Warsztaty odbyły się w odpowiednio zaaranżowanej na tę okoliczność sali i były inspirowane bajką braci Grimm pt. „Roszpunka”.
Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na cztery grupy, nawiązujące do części jadalnych warzyw (owoc, korzeń, kwiat, liść). Po krótkiej prezentacji, w ramach której dowiedzieli się między innymi skąd pochodzą warzywa, na jakie grupy się dzielą i jakie są ich części jadalne oraz jakie funkcje pełnią, przystąpili do części praktycznej. Zadanie polegało na stworzeniu postaci warzywnej księżniczki czyli Roszpunki, wykorzystując przygotowane warzywa. Trudność zadania polegała na tym, że poszczególne grupy mogły w tym celu wykorzystywać tylko określone gatunki warzyw, tj. członkowie grupy „liść” tworzyli postać księżniczki z warzyw liściowych, grupy „korzeń” z warzyw o jadalnych korzeniach itd. W efekcie powstały bardzo ciekawe prace, a najoryginalniejsze z nich zostały nagrodzone warzywnymi (bakłażanowymi, marchwiowymi, pomidorowymi) mydłami.
W trakcie warsztatów, które odbywały się w przemiłej atmosferze, uczestnicy mieli okazję do bliższego przyjrzenia się warzywom i poznania ich oddziaływania na zmysły. Podziwiali ich kolor, teksturę i zapach. Mieli także możliwość skosztowania roszponki (zwanej też roszpunką, zimową sałatą lub sałatą jagnięcą) wraz z rozmaitymi dodatkami.
prof. dr hab. Anna Golcz
dr inż. Jolanta Lisiecka