Ogrodnictwo
Ogrodnictwo - informacje o studiach I stopnia
Jeżeli chcesz projektować ogrody przydomowe, hodować nowe odmiany, rozmnażać rośliny, uprawiać kwiaty, warzywa i owoce, być "lekarzem" roślin ogrodniczych...
czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku)
przedmioty kierunkowe: biologia albo chemia, albo matematyka
Sylwetka absolwenta
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii produkcji ogrodniczej, zagospodarowania terenów zieleni, organizacji pracy w przedsiębiorstwie ogrodniczym oraz kierowania zespołami ludzkimi. Jest zaznajomiony z podstawami prawa w odniesieniu do działalności gospodarczej. Absolwent zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania oraz zasady funkcjonowania rynku. Absolwent jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa ogrodniczego, podejmowania pracy w przetwórstwie owocowo - warzywnym oraz kształtowania terenów zieleni. Jest przygotowany do pracy w administracji, usługach i doradztwie ogrodniczym.
zasady postępowania kwalifikacyjnego
Dodatkowe korzyści:
- realizacja praktyk zawodowych w stacjach doświadczalnych wydziału oraz w specjalistycznych instytucjach i przedsiębiorstwach w kraju
- możliwość odbycia części studiów za granicą w ramach programu Erasmus+
- nowoczesne sale dydaktyczne, znakomicie wyposażone laboratoria, zajęcia na bardzo wysokim poziomie
- możliwość rozwijania zainteresowań naukowych na studenckich kołach naukowych
- nowoczesne Centrum Kultury Fizycznej z halą do gier zespołowych, siłownią, salą do tenisa oraz spinningu, ponadto korty tenisowe oraz boisko do siatkówki plażowej
Dokumenty do pobrania:
Efekty kształcenia - Ogrodnictwo studia stacjonarne i niestacjonarne I stopnia
Plan studiów stacjonarnych I stopnia, kierunek Ogrodnictwo
Zobacz także:
Katedra Warzywnictwa
- Informacje ogólne - Dr hab. Alina Kałużewicz
- Informacje ogólne - Dr hab. Barbara Frąszczak
- Informacje ogólne - Dr hab. Józef Piróg, prof. nadzw.
- Informacje ogólne - Dr inż. Agnieszka Jasińska
- Informacje ogólne - Dr inż. Jolanta Lisiecka
- Informacje ogólne - Dr inż. Tomasz Spiżewski
- Informacje ogólne - Inż. Wanda Misiak
- Informacje ogólne - M.Sc. Prasad Raghavendra
- Informacje ogólne - Mgr Anna Zaworska
- Informacje ogólne - Mgr inż. Iwona Golak-Siwulska
- Informacje ogólne - Mgr inż. Luiza Dawidowicz
- Informacje ogólne - Mgr inż. Regina Gembiak
- Informacje ogólne - Paweł Grabarczyk
- Informacje ogólne - Prof. dr hab. Krzysztof Sobieralski
- Informacje ogólne - Prof. dr hab. Marek Siwulski
- Informacje ogólne - Prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski
- Informacje ogólne - Prof. dr hab. Mirosława Ziombra
- Informacje ogólne - prof. UPP dr hab. Włodzimierz Krzesiński
- Katedra Warzywnictwa - adres i skład osobowy
- Katedra Warzywnictwa - badania
- Katedra Warzywnictwa - publikacje
- Spis publikacji - Dr hab. Alina Kałużewicz
- Spis publikacji - Dr hab. Barbara Frąszczak
- Spis publikacji - Dr hab. Józef Piróg, prof. nadzw.
- Spis publikacji - Dr inż. Agnieszka Jasińska
- Spis publikacji - Dr inż. Jolanta Lisiecka
- Spis publikacji - Dr inż. Tomasz Spiżewski
- Spis publikacji - Mgr inż. Luiza Dawidowicz
- Spis publikacji - Prof. dr hab. Krzysztof Sobieralski
- Spis publikacji - Prof. dr hab. Marek Siwulski
- Spis publikacji - Prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski
- Spis publikacji - Prof. dr hab. Mirosława Ziombra
- Spis publikacji - Prof. UPP dr hab. Włodzimierz Krzesiński