Wydział Ogrodnictwa i Aarchitektury Krajobrazu na „Poznańskiej pyrze” w Szreniawie

WOAK na „Poznańskiej pyrze” w Szreniawie
 
Spotkanie plenerowe „Poznańska pyra” odbyło się w niedziele 6 października 2019 roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie już po raz ósmy. Głównym bohaterem był ziemniak, czyli pyra w gwarze poznaniaków.
Podobnie jak w latach ubiegłych w Szreniawie nie zabrakło warzywnego akcentu z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Katedra Warzywnictwa, którą tradycyjnie reprezentował Paweł Grabarczyk, przygotowała stoisko z różnokolorowymi, jesiennymi warzywami. Były między innymi dynie, kalafiory, brokuły, buraki i marchew. Spośród tych gatunków wybrano po kilka odmian o różnym zabarwieniu.
Bardzo ładnie prezentowały się odmiany buraka ćwikłowego w trzech kolorach: biały ‘Avalanche’, żółty ‘Boldor’ i w tradycyjnym kolorze ‘Alto’. Duże zainteresowanie uczestników festynu wzbudziła kolekcja kolorowej marchwi. Obok pomarańczowej odmiany ‘Nerac’ zaprezentowano białą ’White Satin’, dwie odmiany żółte: ‘Yiellowstone’ i ‘Mello Yello’ oraz dwie fioletowe: ‘Deep Purple’ oraz ‘Purple Sun’. Obok nich były też zielone kalafiory odmiany ‘Veronika’ i ‘Verde di Macerata’ oraz rzadziej spotykana w sprzedaży fioletowa odmiana ‘Di Sicilla Violetto’.
Przy kolorowym stoisku Katedry Warzywnictwa znalazły się dwa banery promujące studia na trzech kierunkach na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu oraz studia podyplomowe na kierunku Hortiterapia.
Dla uczestników spotkania muzeum przygotowało bogaty program. Oprócz zbioru ziemniaków narzędziami ręcznymi odbyły się pokazy mechanicznego zbioru bulw konną kopaczką gwiazdową, kopaczką elewatorową i kombajnem ziemniaczanym. Była tez wystawa maszyn rolniczych do zbioru i transportu roślin okopowych oraz wagi do ważenia ziemniaków. Na specjalnych stanowiskach dla młodzieży i dla najmłodszych dzieci odbywały się konkursy i  zajęcia interaktywne, na przykład: konkurs wiedzy o ziemniakach i zoologiczny, wyplatanie koszyków lub zakładek do książek, warsztaty ceramik czy malowanie koników.
Na festynie można było zajadać pyry z gzikiem. Była też możliwość pieczenia ich w ognisku. Imprezie towarzyszy konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - Smak Pyry 2019”. Ponadto smakosze znaleźli potrawy tradycyjnej kuchni wielkopolskiej a także z innych regionów Polski i świata (w tym: USA, Węgier, Niemiec).
mgr Anna Zaworska
Katedra Warzywnictwa