Studiuj na jednej z NAJLEPSZYCH UCZELNI Rolniczych w Polsce Według Rankingu Perspektywy | ||||
Informacje o Rekrutacji na StudiaInformacje dotyczące rekrutacji i studiów na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Elektroniczna rejestracja. | Oferta dla szkół średnichZapraszamy szkoły średnie do skorzystania z oferty wykładów przygotowanych przez pracowników naszego Wydziału | |||
Promocja WOAK na imprezie „POZNAŃSKA PYRA” w Muzeum w Szreniawie
W dniu 8 października 2018 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się po raz kolejny impreza plenerowa POZNAŃSKA PYRA. Miała ona na celu między innymi przekazanie informacji dotyczących historii uprawy ziemniaków oraz sposobów ich zbioru. Ziemniaki uprawiano w Europie już w XVII wieku, jednak w Polsce na większą skalę zaczęto wykorzystywać je dopiero w XIX wieku.
W programie imprezy znalazły się na przykład pokazy sprzętu do mechanicznego zbioru (konnej kopaczki gwiazdowej, elewatorowej, kombajnu ziemniaczanego) oraz wózków i wozów do transportu okopowych. Dla chętnych było samodzielne kopanie ziemniaków, czyli tradycyjny zbiór ręczny. Organizatorzy przygotowali także wiele propozycji dla najmłodszych, a wśród nich wykonywanie ozdób z ziemniaka. Młodzież i starsi mogli także wziąć udział w konkursie wiedzy o ziemniakach. Czas umilały występy artystyczne, przejazdy bryczką i pieczenie ziemniaków w ognisku. Dużą popularnością cieszyły się potrawy kuchni tradycyjnej.
Licznie odwiedzany przez gości festyn był bardzo dobrą okazją do promocji Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu naszej Uczelni. Pan Paweł Grabarczyk z Katedry Warzywnictwa, w koszulce z logo UP, miał na stoisku jesienne warzywa, a wśród nich dynie jadalne i ozdobne, mniej znane: rzepę, rzodkiew i pasternak oraz różne odmiany sałaty i marchwi. Szczególne zainteresowanie wzbudzały kolorowe, czyli żółte i fioletowe odmiany marchwi. Na stoisku znalazł się także baner oraz ulotki z informacją o studiach i rekrutacji na Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu.
Anna Zaworska, Katedra Warzywnictwa, 2018